Poslovni prostori: Najmanja dostupnost ureda u proteklih 5 godina

 

Moderne zgrade poslovnih prostora

 

Potražnja za novim poslovnim prostorima nastavlja rasti od 2017. godine. Unatoč tome, njihova je dostupnost sve manja.

Poslovni prostori u Zagrebu poseban su problem – stopa slobodnih poslovnih prostora manja je od 3% te ih ima najmanje u odnosu na sve glavne gradove u regiji. Ovaj trend će se nastaviti i tijekom sljedećih godina, s obzirom na nedostatak najava većih projekata.

U nastavku donosimo razgovor Predraga Tutića, direktora CBS International Croatia, dio Cushman & Wakefield grupe s portalom Dom i dizajn.

U razgovoru ćete saznati ono najvažnije o ponudi i potražnji poslovnih prostora, njihovim cijenama i stanju na tržištu te potencijalna rješenja siromašne ponude novih poslovnih zgrada koje mogu zadovoljiti potrebe današnjeg modernog poslovanja. Na kraju, otkrit ćemo vam kako u oskudnoj ponudi osigurati prvoklasni ured za svoje poslovanje.

 

Predrag Tutić, direktor CBS International Croatia, Cushman & Wakefield, agencija za nekretnine
Foto: Marko Mišćević/CROPIX

 

Kako biste ocijenili trenutačno stanje na tržištu nekretnina vezano za urede u Zagrebu?

– Na tržištu je nastavila rasti potražnja za novim uredskim prostorima i taj je trend prisutan od 2017. godine. Unatoč implementaciji hibridnih ili fleksibilnih modela rada, tvrtke moraju nastaviti razvijati infrastrukturu uredskih prostora i zato sve više ulažu u uredski prostor kako bi zaposlenicima osigurali poticajno i kreativno mjesto za rad.

Koje je razina popunjenosti ureda u Zagrebu?

– Stopa slobodnih uredskih prostora manja je od 3%, što je iznimno nisko, i najmanja je u usporedbi sa svim glavnim gradovima u regiji. Razlog je niske stope raspoloživog uredskog prostora činjenica da se sagradi upola manje novih uredskih projekata od ukupne godišnje potražnje. Realizacija je u proteklih pet godina iznosila više od 55.000 m2 iznajmljenog uredskog prostora godišnje.

 

Grafikon koji prikazuje aktivnost tržište i stopu slobodnih poslovnih prostora

 

Što se najviše traži, kakvih poslovnih zgrada nedostaje u ponudi?

– Na tržištu nedostaje novih, prvoklasnih poslovnih zgrada koje svojom infrastrukturom i konceptom, kao i potrebnim dodatnim sadržajima, mogu zadovoljiti potrebe današnjeg modernog poslovanja. Iznimno je važno pratiti i ekološke standarde i održivost. Od ukupne ponude uredskih prostora i projekata u Zagrebu, oko 65% poslovnih zgrada starije je od 15 godina i predstavlja ponudu B klase, stoga na tržištu ima prostora za nove koncepte uredskih projekata.

Ako je takva potražnja, zašto se u Zagrebu ne gradi više uredskih zgrada?

– Već nekoliko proteklih godina naši investitori i developeri više su usredotočeni na gradnju stambenih projekata u odnosu na uredske jer su im povrati u ovom trenutku na tržištu isplativiji nego komercijalne nekretnine. Dodatno, u protekle dvije godine od izbijanja pandemije imali smo rasprava o tome u kojem će se smjeru kretati i razvijati kultura rada tvrtki te je u ovoj godini najveći izazov veliki skok cijena gradnje i materijala, koji cijene zakupa nisu pratile. Svi su ti izazovi, naravno, poljuljali povjerenje investitora, tj. teže se odlučuju graditi nove projekte ali očekujemo, kad se situacija u građevinskom sektoru pomalo stabilizira, krenut će i novi projekti.

Koje su cijene po kategorijama?

– Zbog niske stope slobodnog prostora, snažne i stabilne potražnje za uredskim prostorom, cijene zakupa uredskih prostora također su rasle u prethodnom razdoblju. Trenutačno, cijena zakupa za poslovni prostor A klase u Zagrebu iznosi od 13 do 15,5 €/m2, a za B klasu cijena zakupa kreće se između 10, 12 €/m2. Također, visina zakupa za prvoklasne i najmodernije poslovne zgrade na najatraktivnijim lokacijama može postići i traženu visinu zakupa do 17 €/m2.

Koja su očekivanja od tržišta uredskog prostora u 2023. godini u Zagrebu?

– U sljedeću godinu ulazimo s najmanje raspoloživog uredskog prostora u proteklih pet godina, što će stvoriti dodatni pritisak na cijene zakupa. Općenito, situacija s ponudom novog uredskog prostora neće se znatno mijenjati, s obzirom na nedostatak najava novih većih projekata. U ovom trenutku postoji samo nekoliko manjih planiranih projekata, čiju realizaciju očekujemo drugoj polovici 2024. godine, što će pozitivno utjecati na tržište.

Poslovni sastanak u uredu

 

 

ZELENA GRADNJA

Bez certifikata neće se moći privući zakupci

U zapadnoj Europi se podrazumijeva da poslovna zgrada ima certifikat kvalitete i održivosti, a kod nas?

– Podizanje ekoloških standarda i održivosti (ESG) jedna je od vrućih tema na razini EU. Mislim da smo toga vrlo malo svjesni i da će vlasnici zgrada bez certifikata zelene gradnje imati problem zadržati i privući kvalitetne zakupce. U nekim zemljama u EU bez tih certifikata ne može se dobiti financiranje projekta, što očekujemo da će uskoro biti i kod nas jedan od uvjeta

A što je s ponudom ureda u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru? Zna se da je vrlo kronična.

– Za razliku od Zagreba, ostali naši gradovi imaju slabo razvijen uredski segment tržišta nekretnina, prije svega jer se brojne tvrtke uglavnom opredjeljuju za metropolu. Tržište uredskog prostora u Splitu nedavno je veće za jedan novi uredski projekt, međutim, u Rijeci i Zadru nema novih projekata ni u najavi. S druge strane, u Osijeku je povoljnija situacija, jer imali smo određene projekte na tržištu, koji su moderni i mogu pružiti zakupcima sve što je potrebno za današnje poslovanje. Također, IT zajednica prepoznala je tu regiju i sam grad kao vrlo dobar potencijal pa bilježimo sve veću potražnju za modernim uredima u Osijeku. U protekle dvije godine, nekoliko uglednih internacionalnih tvrtki otvorilo je ondje svoje podružnice.

Iako trenutna ponuda ne prati povećanu potražnju poslovnih prostora, to ne znači da je nemoguće pronaći baš ono što nedostaje Vašem poslovanju. Agencija CBS International Croatia, dio Cushman & Wakefield grupe, lider je za tržište nekretnina u regiji. 

Ured za Vaše poslovanje možete pronaći Ovdje.