Poslovni prostori: Stopa slobodnih ureda ispod 2%

 

Poslovni prostori sve su traženiji. No, ponuda ne prati njihovu potražnju – stopa slobodnih ureda pala je na svega 2%.

Tržište poslovnih prostora u Zagrebu završilo je 2022. godinu vrlo aktivno vezano oko potražnje za novim poslovnim prostorima, ostvarivši transakcije volumena od 62.600 kvadratnih metara novo zakupljene površine uredskih prostora na razini cijele prošle godine. U uzlaznom trendu započeta je i tekuća godina.

Tako je volumen transakcija u prvom kvartalu ove godine iznosio 18.600 kvadratnih metara novo zakupljenih površina u Zagrebu, što je gotovo dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

Trg bana Josipa Jelačića u centru Zagreba

 

Zakupnine za urede B klase su od 10 – 12,50 EUR/m2, za A klasu 13 – 15,50 EUR/m2, dok Prime objekti postižu cijenu od 16 EUR/m2 – 17 EUR/m2

Glavni generatori aktivnosti i zakupa uredskih prostora u prvom kvartalu bile su javne institucije koje su ostvarile udio od čak 55 % od ukupne površine svih transakcija, dok su slijedile tvrtke iz IT sektora sa 32% te tvrtke iz sektora proizvodnje sa 5%, dva sektora koji su tijekom proteklih nekoliko kvartala bili lideri u tom segmentu.

– Aktivnost preseljenja javnih institucija uvjetovana je procesom obnove od potresa oštećenih objekata te privremenom relokacijom pojedinih institucija. Prosječna površina transakcija zakupa uredskih prostora iznosila je 800 kvadratnih metara, dok je najveći broj transakcija realiziran u zagrebačkoj centralnoj poslovnoj zoni, točnije njih 33% – rekao je Ivan Mihaljević, voditelj odjela uredskih prostora.

Tržište je i dalje obilježeno rekordno niskom stopom raspoloživih uredskih prostora, koja je tijekom prvog kvartala bila na razini ispod 2%, što je najniža stopa u posljednjih 14 godina te je dvostruko niža u odnosu na isti period prošle godine.

Moderan kompleks zgrada s poslovnim prostorima

 

– Razlog tomu je stabilna potražnja i aktivnost zakupa na tržištu koja istovremeno nije proporcionalno praćena novim projektima modernih uredskih prostora. U periodu do kraja 2025. godine najavljeno i očekuje se nešto više od 100.000 kvadratnih metara novih, modernih uredskih prostora, što će svakako izazvati pozitivne efekte na tržištu – objašnjava I. Mihaljević.

Vezano za komercijalne uvjete zakupa, a imajući u vidu klasifikaciju samih objekata i proizvoda na tržištu, tijekom prvog kvartala ove godine zakupnine za uredske prostore B klase kretale su se od 10,00 – 12,50 EUR/m2, za uredske prostore A klase od 13,00 – 15,50 EUR/m2, dok su najbolji objekti na tržištu, takozvani Prime objekti, postizali cijenu od 16,00 EUR/m2 – 17,00 EUR/m2.

– Što se tiče zakupnika i trendova pri zakupu, zakupnici na našem tržištu prate globalne trendove te stavljaju naglasak na fleksibilnosti i modularnosti samog prostora, uz mogućnosti naknadnih povećavanja ili umanjenja kapaciteta prostora. Također, s obzirom na trenutna globalna kretanja, očekuje se određena fleksibilnost ugovora o zakupu, koji se na zagrebačkom tržištu u velikoj većini potpisuju na period od tri do pet godina – kaže.

 

Poslovni prostori: Razvoj nekretnina i ESG

ESG (environmental, social, and governance, odnosno okoliš, društvo i upravljanje) i održivi razvoj postali su važni faktori pri donošenju odluka o investicijama. Naime, kako kažu u tvrtki Cushman & Wakefield, investitori, financijske institucije, a isto tako i krajnji korisnici nekretnina stavljaju imperativ na društveno odgovorno poslovanje.

– Primjena najnovijih tehnologija gradnje i integracija obnovljivih izvora energije u sustave zgrada doprinose pozitivnom utjecaju na okoliš. Investicija u gradnju održivih zgrada je na višim razinama ako ih uspoređujemo sa standardnom gradnjom, no srednjoročno i dugoročno dolazi do smanjenja operativnih troškova, što takvu investiciju čini isplativom, ne samo za investitora, već i za zakupnika – rekla je Andrea Karlović Popović, voditeljica odjela za procjenu i razvoj.

Poslovni sastanak, tržište nekretnina

 

Dodaje kako trendovi pokazuju da je budući smjer razvoja nekretnina usmjeren upravo prema ESG kriterijima. Naime, globalne tvrtke koje definiraju trendove prilikom odabira svojih poslovnih prostora naglasak stavljaju na ekološke utjecaje nekretnina.

– Nekretnine koje implementiraju ESG čimbenike u razvoj i poslovanje ostvaruju više prihode od zakupa zbog nižih operativnih troškova – ističe.

Financijske institucije potiču investitore da razvijaju održive nekretnine zbog društveno odgovornog poslovanja.

– Projekti koji se razvijaju u skladu s ESG čimbenicima u mogućnosti su ugovoriti povoljnije financiranje nego projekti koji ne implementiraju ESG čimbenike u razvoj i poslovanje – zaključuje Andrea Karlović Popović.

 

Poslovni prostori: Kako pronaći ono što je potrebno Vašem poslovanju?

Agencija CBS International Croatia, dio Cushman & Wakefield grupe, vodeća je tvrtka za tržište nekretnina u regiji.

U svojoj širokoj ponudi prvoklasnih poslovnih prostora nalaze se poslovni prostori diljem Hrvatske. 

Iako trenutna ponuda ne prati povećanu potražnju poslovnih prostora, to ne znači da je nemoguće pronaći baš ono što nedostaje Vašem poslovanju.

Ured za Vaše poslovanje možete pronaći OVDJE.